top of page

Van Olympische Spelen tot clubkampioenschappen: leer van topsporters

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

Topsport is een combinatie van talent, doorzettingsvermogen en slimme keuzes. Thijs Geurts, eigenaar van Moventes, maakte dit tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020 van nabij mee. Als soft tissue therapeut ondersteunde hij daar de Nederlandse baanwielrenners op jacht naar de olympische medailles. Hier zijn 5 belangrijke topsportlessen:

©Tim de Boer


1. Een topsporter maakt keuzes

Een topsporter wil alles winnen, zeker op de Olympische Spelen. Maar om kampioen te worden, is focus belangrijk. Dafne Schippers twijfelde een paar jaar terug bijvoorbeeld lang tussen meerkampen en sprinten. Door te kiezen voor de sprint, werd ze meerdere keren wereldkampioen.


2. Zelfreflectie een must voor de Olympische Spelen

Om zich te verbeteren zijn topsporters non-stop bezig met het evalueren van hun eigen prestaties. Ze stellen zich daarbij kwetsbaar op en zoeken de oorzaak van het verlies altijd bij zichzelf. Dus verloor je een wedstrijd? Vraag je dan af wat er niet goed ging en hoe het de volgende keer beter kan.


3. Van Tokyo 2020 tot en met de clubtoernooien: neem je rust

Voor topsporters is de juiste balans tussen in- en ontspanning essentieel voor goede prestaties. Op tijd uitrusten is misschien wel hun grootste uitdaging vanwege de prestatiedrang. Het gevolg zijn overtraining en -belasting, waardoor het gewenste sportniveau niet meer te halen is. Ook voor amateursporters geldt: voorkom blessures en neem voldoende rust.


4. Zorg voor mentale en fysieke begeleiding

Een topsporter kan het nooit alleen. Hij (of zij) heeft altijd fysieke en mentale begeleiding van vertrouwenspersonen nodig die op de juiste manier feedback geven en helpen bij het lichamelijke plus geestelijke herstel. Je eigen begeleidingsteam samenstellen is daarom zeker de moeite waard om serieus te sporten.


5. Investeer in je training

Topsporters besteden heel veel tijd, aandacht en geld aan hun training. Ze herhalen bepaalde oefeningen eindeloos, zoeken altijd naar nieuwe trainingsmethodes om nog beter te worden en schakelen de beste trainer of coach in.


Ook al was je niet op Olympische Spelen van Tokyo 2020 en heb je geen sponsorcontract bij de grote merken, je kunt toch van professionele sportbegeleiding profiteren. Kom gewoon naar een van onze praktijken in IJsselstein of Houten en we helpen je bij het bereiken van je doelen. Doen hoor, want een goede training is de basis van succes!


30 weergaven

Comments


bottom of page