top of page

TRIGGERPOINTS

Heb jij last van gespannen spieren? Klachten in je nek of rug? Regelmatig hoofdpijn? Met behulp van triggerpointtherapie kunnen jouw klachten aanzienlijk verminderen. Triggerpointtherapie is een effectieve behandelmethode bij langdurige spierpijnklachten. Tijdens triggerpointtherapie worden de gespannen plekken in een spier op een bepaalde manier gestimuleerd om zich vervolgens te ontspannen. Triggerpointtherapie wordt toegepast bij nekpijn, schouderklachten, rugpijn, klachten aan billen, benen, voeten, armen maar ook bij klachten als hoofdpijn, en tinnitus (oorsuizen).

Triggerpointtherapie valt onder de reguliere fysiotherapie. Als u een aanvullende verzekering heeft die fysiotherapie vergoedt, vallen de kosten van deze behandeling hieronder. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

WAT ZIJN TRIGGERPOINTS?

Triggerpoints zijn kleine pijnlijke verhardingen (knopen) in een spier die voor uitstralingspijn kunnen zorgen. De spier voelt aan als een strakke streng waarin een plaatselijke verdikking zit (ongeveer ter grootte van een tarwekorrel). Het triggerpoint is pijnlijk als je erop drukt en kan uitstralingspijn naar andere plekken in het lichaam veroorzaken. Triggerpoints kunnen langdurige (‘chronische’) klachten veroorzaken zoals spier- en gewrichtsklachten, spanningshoofdpijn en tintelingen in de armen en benen.

HOE ONTSTAAN TRIGGERPOINTS

Triggerpoints kunnen allerlei oorzaken hebben, vaak is het een combinatie van meerdere factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn een verkeerde houding of beweging, overbelasting, stress, vermoeidheid en depressie, tekorten in bepaalde voedingsstoffen of een verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen. De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng (hypertonie) in de spier en voelen aan als een plaatselijke verdikking (knoop). Onze therapeuten kunnen, afhankelijk van de ernst van de klacht, een klacht binnen een paar behandelingen sterk verminderen.

HOE WERKT EEN BEHANDELING?

Tijdens een intake onderzoekt de therapeut de spieren die de klachten veroorzaken. Daarna gaat de therapeut op zoek naar actieve triggerpoints en de spieren die de pijn kunnen veroorzaken. De methode die in de praktijk veel gebruikt wordt, is diepe myofasciale frictie (DMF). Door deze vorm van masseren brengt jouw spieren weer tot ontspanning, het verlicht de pijn en herstelt de normale spierstofwisseling. Je krijgt oefeningen om de lengte, beweeglijkheid en kracht van de spieren te verbeteren. 

ZOEK EEN LOCATIE

Heb jij last van gespannen spieren? Voor triggerpointtherapie kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page