top of page

Soft Tissue Therapie

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

In onze informatie over sporttherapie en behandeltechnieken noemen we Soft Tissue Therapie en fascie therapie. Dit is een belangrijke therapie in de zorg die wij bieden. Hebben we het over een verrekte spier of een overbelaste spier, dan weet iedereen waar het over gaat. Maar wat is nou soft tissue ? Soft tissue of fascie is bindweefsel. Dit bindweefsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Soms worden littekens gemasseerd om het opgehoopte bindweefsel los te maken. Hierdoor verbetert de doorbloeding dit resulteert een litteken dat minder gevoelig en zichtbaar wordt. Deze techniek werkt ook bij spieren. Soft Tissue Therapie zorgt voor pijnverlichting. Fascia heeft namelijk meer gevoelszenuwen dan spieren. ‘Spierpijn’ is dus meer fasciale pijn dan musculaire pijn. Interessant toch?


Wat is soft tissue ?

Soft tissue is simpel gezegd het tegenovergestelde van hard tissues, zoals botten. Soft tissue is een drie dimensionale bindweefselstructuur die door ons hele lichaam zit. Als een gel-achtig web loopt het door en om al onze organen, zenuwvezels en spieren. De structuur heeft een bindende factor en een sterk elastisch vermogen. Dit elastische vermogen zet zich om in kracht, het katapulteffect. Het heeft vele functies zoals het scheiden van structuren, stofwisseling en bescherming tegen druk. Ook zorgt het voor krachtoverdracht en -geleiding. Soft tissues bieden het lichaam steun en stabiliteit.


Verschillende soorten soft tissues.
Soft tissues

Onze bewegingen zijn complex en op 't moment dat we prestaties willen verbeteren en blessures willen verhelpen moeten we niet meer alleen in spieren denken. De bindende factor van fascie steunt het uitgangspunt om bij behandeling en training de hele keten aan te pakken en de verschillende structuren (soft tissues).


Gezonde soft tissue

Fascie bestaat voor 70% uit water en heeft een regelmatige structuur. Voedingsstoffen worden via het water afgegeven aan de weefselcellen. De fascia is stevig en elastisch. Repeterende bewegingen of te weinig beweging (veel zitten) hebben een negatieve invloed op de gezondheid van de fascia. De structuur wordt onregelmatig en kan indrogen of verkleven waardoor het niet meer "goed" functioneert. Stijfheid en blessures loeren om de hoek. Het zijn niet de spieren die de elasticiteit leveren, maar voornamelijk de fascia in en rondom de spieren.


Materiaal moeheid door stress

Zelfs in vaste structuren ontstaat soms stress omdat er constante druk of spanning op staat, de gevolgen kunnen soms desastreus zijn.

Ons lichaam bestaat zoals beschreven hoofdzakelijk uit zachte structuren.

Stress op deze structuren ontstaat bij dagelijkse repeterende bewegingen of juist bij inactiviteit. Als ons lichaam lang onder spanning staat, geeft dat uiteindelijk klachten.

Deze klachten kunnen langdurig en zeurderig overkomen. Deze klachten beperken je in het dagelijks beweegpatroon.


Fasciale release

Met fasciale release en Soft Tissue Therapie trekken we als het ware de verdikte bindweefselstructuur los. Hierdoor kan de belangrijkste component water zich weer goed verspreiden. De fascia wordt weer soepeler en jouw stijfheid zal verminderen.

Deze behandeltechniek is wat gevoeliger als andere technieken, maar het positieve effect is direct merkbaar. Fasciale release is wat ons betreft een uitstekende aanvulling op de andere behandeltechnieken die wij gebruiken.


Voor wie?

Soft tissue therapie, en daarmee behandeling en training van de fascia, kan voor iedereen goed zijn. Dus niet alleen voor een topsporter of iemand die veel zittend werk doet maar voor ons allemaal. Het past goed in het onderhoud van jouw lichaam om langer soepel te blijven en fysiek goed te kunnen presteren.

Soft Tissue Therapie werkt zowel preventief als curatief.

Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur.

Bij Moventes gebruiken onze therapeuten unieke technieken die vrijwel direct resultaat opleveren. We volgen de meest recente wetenschap en blijven ons ontwikkelen. In de topsport wordt deze techniek al breed ingezet met goede resultaten.


516 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page