top of page

Effectieve krachttraining

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

Voor de meeste sporten is het nodig om explosieve kracht te trainen. Welke explosieve kracht, dat hangt natuurlijk af van welke specifieke sport. Zo gebruikt een roeier andere krachten dan bijvoorbeeld een sprinter of basketballer. Zijn de krachtoefeningen die jij doet wel optimaal voor jouw sport? Kortom, haal jij het maximale uit jouw krachttraining?


Acceleratie

Iedere beweging die we maken is het resultaat van de spieren die samentrekken. Spieren zijn uniek omdat zij het vermogen hebben krachten te generen. Die kracht wordt geleverd in drie verschillende vormen:


1. Isometrische aanspanningen, waarbij de lengte van de spier niet verandert.

2. Excentrische bewegingen, waarbij de spiervezels verlengen.

3. Concentrische acties, waarbij de spieren verkorten.


In het laatste geval heeft de snelheid waarmee de spier in een oefening wordt verkort effect op de krachtontwikkeling. Acceleratie zorgt namelijk voor een toename van kracht. Trainen met gewichten zorgt ervoor dat de acceleratie op een bepaald punt wordt afgeremd. Het voordeel van de snelheid duurt dan korter. Er bestaat een manier om optimaal gebruik te maken van deze acceleratie in krachttraining.


Doelbeweging

Normaal gesproken bestaat krachttraining vooral uit geïsoleerde oefeningen. Deze oefeningen zijn er specifiek op gericht om een of meerdere spieren sterker te maken. Onze krachttrainingen zijn er opgericht om kracht te genereren in een beweging. Je richt je met deze dynamische en functionele krachttrainingen op jezelf en op jouw sport. Zo kun je de bewegingen trainen waarvoor jij die explosieve kracht nodig hebt. Met Small Group Training bij Moventes trainen we niet alleen kracht, tijdens deze krachttraining train je gelijk coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen.


Blessures

Krachttraining is niet alleen goed voor het opbouwen van kracht, krachttraining kan ook blessurepreventie en -herstel ten goede komen. Vooral blessure-veilige trainingen om meer kracht en daarmee stabiliteit te ontwikkelen in het middengebied van het lichaam. Dit kan klachten aan bijvoorbeeld de lage rug of hamstrings helpen te verminderen of zelfs voorkomen.


De Vertimax

Bij Moventes maken we gebruik van de Vertimax. De Vertimax is een trainingsplatform om kracht, coördinatie, stabiliteit en conditie te trainen. Als weerstand worden afrolbare elastieken gebruikt en de wijze waarop is zeer uniek.


Aan de Vertimax zijn verschillende elastieken bevestigd aan een platform. Deze zijn op verschillende manieren afzonderlijk of gecombineerd te gebruiken. De ‘zwaarte’ en intensiteit van de oefeningen zijn in te stellen. Op die manier kunnen wij oefeningen maken die perfect aansluiten bij jouw lichaam en doelen. De Vertimax wordt veel gebruikt door professionele sporters en sportteams in onder andere de basketbal, atletiek en tennis.


Bij ons train je met de Vertimax onder begeleiding van een professional. Niet alleen om te coachen en te zorgen dat oefeningen correct worden uitgevoerd. We blijven therapeuten en kijken natuurlijk ook of je wel al de daarvoor aanwezige spieren benut en traint.364 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page