top of page

Dry Needling, het nieuwe wondermiddel?

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

Heeft u last van een verkrampte kuit? Een arm die u moeizaam omhoog kan bewegen?

Of van rugpijn die maar niet over gaat? Misschien is dry needling wel de oplossing voor u. Dry needling is een therapie die gebruik maakt van een klein dun (accupunctuur)naaldje.

Deze wordt in een specifiek gedeelte van de spier geprikt, namelijk in de triggerpoint.


Triggerpoint

Een triggerpoint is een verharding van een bepaald punt in de spier. Vaak wordt dit een spierknoop genoemd en dit lijkt op een soort spierverkramping. Dit kan onder andere ontstaan door verminderde doorbloeding en/of verminderde zuurstof. Vaak ontstaat een triggerpoint door verkeerd gebruik van de spier, door een verkeerde houding, overbelasting, minder goede voeding, te weinig beweging of na een trauma.

Triggerpoints kunnen in elke spier in het lichaam voorkomen. Kenmerkend is dat ze pijn, vermoeidheid of kramp geven in een specifiek uitstralingsgebied.


Zoals in de afbeelding te zien is, kunnen de klachten aan de zijkant van je been heel erg goed uit je kleine bilspier komen (m.gluteus minimus).


Doel

Het doel van dry needling is deze spierknoop (triggerpoint) er uit te halen. Door het naaldje in het juiste gedeelte van de spier te brengen komt er een reactie in de spier (twitch) deze zorgt ervoor dat de spier zich gaat ontspannen.


Wat voel je ?

Hoe je het dry needlling ervaart verschilt per persoon en kan ook per keer verschillen.

Verkramping, het voelen aanspannen en ontspannen van de spier (twitch), een schokje, een zwaar of moe gevoel zijn de meest voorkomende ervaringen.


Reactie

Vaak heb je de dag na het dry needling een zwaar en moe gevoel. Dit kan zijn op het punt waar de therapeut dry needling bij je heeft toegepast of in het kenmerkende uitstralingsgebied wat hoort bij de triggerpoint.


Wondermiddel ?

Nee, het is geen wondermiddel, het is een hulpmiddel wat we kunnen gebruiken om er voor te zorgen dat u van de klachten afkomt. Zo helpt dit bij de ene persoon erg goed en bij de andere wat minder.


Bij Moventes gebruiken wij dry needling vaak in combinatie met de andere therapieën die wij aanbieden om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk van uw klachten af bent.

1.386 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page