top of page

HAPTONOMIE

Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan als we ons eigen gevoel negeren of onze eigenheid zijn kwijtgeraakt. Als we bijvoorbeeld geen grenzen stellen of geen keuzes maken in wat goed voor ons is, raken we overbelast, vermoeid of ‘leeg’. We zitten letterlijk ‘niet lekker in ons vel’. Die moeite met het stellen van grenzen en het make van keuzes die goed voor ons zouden zijn, wordt ook bepaald door onze cultuur, opvoeding en de gebeurtenissen die je, al als kind, meemaakt. Klachten als hyperventilatie, onrust of een gejaagd gevoel, (hoofd)pijnklachten liggen op de loer. Maar ook snel geblesseerd zijn,  langzamer herstellen en het ontwikkelen van chronische pijn komen veelal voort uit onvoldoende naar je gevoel luisteren. Fysiotherapie op haptonomische basis heeft een ander accent dan de gangbare fysiotherapie.  Er wordt ingegaan op de persoonlijke mogelijkheden om anders met fysieke klachten om te gaan en inzicht te krijgen in het ontstaan daarvan.

WAT IS HAPTONOMISCHE FYSIOTHERAPIE?

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoelsleven en met het contact tussen mensen. Het Griekse woord ‘hapsis’ betekent : aanraking, gevoel, tast. Met haptonomie leren we ons open te stellen en bewust te worden van ons eigen gevoel en hoe we in het leven staan. Hoe gaan we om met onszelf en anderen? Wat ervaren we hierbij in ons lichaam?

HEB IK HAPTONOMISCHE FYSIOTHERAPIE NODIG?

Veel voorkomende indicaties voor fysiotherapie op haptonomische basis zijn:

  • Gevoelens van stress, onrust en gespannenheid

  • Last van lichamelijke beperkingen of psychosomatische klachten zoals:  hoofdpijn, nek- rugklachten, schouder-  en armklachten

  • Hyperventilatieklachten

  • Chronische pijn, fibromyalgie

  • Vermoeidheid, slecht slapen

WORDT HAPTONOMISCHE FYSIOTHERAPIE VERGOED?

Voor fysiotherapie op haptonomische basis is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk. De vergoeding is gelijk aan de vergoedingsregeling van uw zorgverzekeraar voor algemene fysiotherapie.

ZOEK EEN LOCATIE

Voor fysiotherapie op haptonomische basis kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page