top of page

ETALAGEBENEN

Etalagebenen ook wel ‘claudicatio intermittens’ is een vorm van het zogenaamde ‘perifeer arterieel vaatlijden’. Dit onstaat door vernauwing in de slagaderen vanwege slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico, evenals suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht en gebrek aan beweging. De risicofactoren versterken elkaar. Etalagebenen komen vaker voor op latere leeftijd. Het is belangrijk om niet met deze klachten door te blijven lopen. Zonder de behandeling zullen de klachten aanhouden en in veel gevallen juist langzaam toenemen. 

WAT IS DE AANDOENING?

De huisarts kan (laten) onderzoeken of de bloedvaten in je benen vernauwd zijn. Dit gebeurt door het vergelijken van de bloeddruk in armen en enkels. Met etalagebenen word je meestal doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. 

KLACHTEN BIJ DE AANDOENING

Als je etalagebenen hebt voelen je benen tijdens het lopen verkrampt en vermoeid aan. De klachten verdwijnen als je stil staat (al dan niet voor een etalage). Vaak ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Sommige mensen krijgen al klachten als ze normaal bewegen, anderen pas bij intensievere beweging. 

FYSIOTHERAPIE BIJ AANDOENING

Fysiotherapeuten hebben een speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbeter je de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van je hart en je longfunctie – en daarmee je algehele fitheid.  

ZOEK EEN LOCATIE

Last van spanningsklachten? Voor adem- en ontspanningstherapie kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

bottom of page