top of page

ENKELKLACHTEN

Voor je het weet, is het al gebeurd: je verzwikt je enkel. Vaak is het pijnlijk en vooral ook erg onhandig. Het doet pijn en je bent met een dikke, opgezwollen enkel meteen een stuk minder mobiel.

WAT IS EEN VERZWIKTE ENKEL?

Je voet kantelt naar binnen en het onder been kantelt juist naar buiten of anders om. De spieren en de spierbanden -de enkelbanden- komen flink op spanning te staan. Bij een lichte verzwikking verrek je de spieren of de banden en heb je geen scheurtjes in je bloedvaten. Je krijgt een dikke enkel. Bij een forse verzwikking kan het geheel van spieren en banden, het kapselbandapparaat, ook inscheuren of volledig scheuren. Je krijgt een flinke zwelling aan je enkel, de enkel wordt blauw en warm.

KLACHTEN BIJ EEN VERZWIKTE ENKEL

Klachten die kunnen ontstaan bij een verzwikte of verstuikte enkel zijn pijn aan je enkel of aan de buitenkant van je enkel, pijn wanneer je op jouw enkel leunt, krachtvermindering, een slap gevoel en instabiliteit in jouw enkel. Symptomen waaraan je een verzwikte over verstuikte enkel kunt herkennen zijn een zwelling, rode of blauwe verkleuring en een warm of zwaar gevoel.

HOE KUN JE EEN ENKELBLESSURE VOORKOMEN?

Ga je wandelen, trainen of sporten in de buitenlucht? Bedenk dan dat de kans op verzwikking groter is op een onstabiele ondergrond, zoals mul zand, bosgrond, gladheid, etc. Zorg bij deze ondergrond voor een goede warming up of bouw de belasting rustig op wanneer je vaker wilt trainen op onverharde paden.

De therapeuten van Moventes kunnen helpen met revalideren na een verzwikte of verstuikte enkel.

ZOEK EEN LOCATIE

Heb jij last van enkelklachten? Voor een behandeling kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page