top of page

DRAAIDUIZILIGHEID (BPPD)

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door een acute draaiduizeligheid die wordt veroorzaakt door bewegingen. Vaak wordt het duizelige gevoel veroorzaakt als je (snel) gaat liggen of opstaat. Een duizelig gevoel komt in de meeste gevallen voor in combinatie met misselijkheid. De klachten duren op het moment zelf maar kort, maar kunnen enkele weken tot maanden regelmatig terugkomen bij het bewegen. Draaiduizeligheid is goed te behandelen door onze therapeuten met houdingsoefeningen die ervoor zorgen dat je sneller van jouw klachten bent verholpen.

HEB IK LAST VAN DRAAIDUIZILIGHEID?

Draaiduizeligheid is lastig vast te stellen, omdat de klachten vaak minder dan een minuut aanhouden. Het kan zijn dat je last hebt van draaiduizeligheid wanneer beweging van het hoofd klachten zoals duizeligheid, instabiliteit en misselijkheid veroorzaken. Een fysiotherapeut kan een aantal tests uitvoeren waarbij gekeken wordt of specifieke bewegingen met het hoofd deze symptomen opwekken.

WAT VEROORZAAKT DRAAIDUIZILIGHEID?

Hoe draaiduizeligheid precies wordt veroorzaakt, is niet bekend. Er wordt gedacht dat loszittende oorsteentjes door snelle bewegingen van het lichaam neerslaan op zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ontstaat een tijdelijk gevoel van draaiduizeligheid en instabiliteit. Vaak treden de klachten op na een operatie aan het oor, een ontsteking of na langdurige bedrust.

BEHANDELING DRAAIDUIZILIGHEID?

Draaiduizeligheid gaat vaak spontaan over na een aantal weken of maanden. Door middel van verschillende behandelingen kan herstel worden bevorderd. Houdingsoefeningen waarbij de fysiotherapeut jou begeleidt is één van deze behandelingen. Een serie van oefeningen is gericht op het terugbrengen van de loszittende oorsteentjes zodat je geen duizeligheid meer ondervindt.

Vraag de therapeuten van Moventes voor informatie.

ZOEK EEN LOCATIE

Heb jij vaak last van draaiduiziligheid? Voor een behandeling kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page