top of page

CARPAAL TUNNELSYNDROOM

Heb jij regelmatig last van tintelende vingers of een dood gevoel in je handen? Of misschien zelfs van allebei? Dan kan het zijn dat je Carpaal tunnelsyndroom klachten ervaart. 

WAT IS HET CARPAAL TUNNELSYNDROOM?

Een carpaal tunnelsyndroom (CTS) wordt veroorzaakt door druk op de mediaanzenuw, net boven het polsgewricht en de pezen, waarmee de vingers en hand bewogen worden. Dit veroorzaakt een ontstekingsbeeld in de pols. Door de druk op deze zenuw ontstaan klachten als tintelende vingers, gevoelloosheid en (in de meeste gevallen) pijn. Nachtelijke klachten zorgen regelmatig voor slapeloosheid. In de pink zijn geen klachten voelbaar. Stress en groot plichtsbesef speelt vaak een versterkende rol die de klachten ook mede in stand houdt.

HOE ONTSTAAT HET CARPAAL TUNNELSYNDROOM?

De druk op de mediaanzenuw kan veroorzaakt worden door aanhoudende belasting van de hand en pols bij werkzaamheden zoals typen, toetsen aanslaan, hakken, hameren of drukken, maar ook door beroepen als tegelzetter, tuinman, cateringmedewerker of kok. Voor vrouwen zijn het soms de hormonen tijdens een zwangerschap of de overgang die klachten als het carpaal tunnelsyndroom veroorzaken.
Werkomstandigheden lijken wel een invloed te hebben; het zijn immers voornamelijk volwassenen waarbij een Carpaal Tunnel Syndroom wordt vastgesteld.

ONDERZOEK EN VERWIJZING

Onze fysiotherapeuten kunnen het Carpaal tunnel syndroom onderzoeken, aangevuld met evt echodiagnostiek. Daarna geven zij advies om aan de huisarts om door te verwijzen naar het ziekenhuis voor gespecialiseerd onderzoek.

ZOEK EEN LOCATIE

Heb jij regelmatig last van tintelende vingers of een dood gevoel in je handen? Voor een behandeling kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page