top of page

FROZEN SHOULDER

Per jaar heeft ruim twintig procent van de Nederlandse bevolking last van schouderpijn. Na rugpijn en nekpijn is schouderpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een bevroren schouder. Een frozen shoulder begint met geleidelijke schouderpijn, maar kan ook binnen enkele dagen ontstaan. Heb jij naast de schouderpijn ook last van stijfheid en kun je jouw schouder maar beperkt bewegen? Deze klachten kunnen wijzen op een frozen shoulder. Maak een afspraak bij één van de gespecialiseerde therapeuten van Moventes

OORZAKEN VAN EEN FROZEN SHOULDER

Het kapsel kan verkorten zonder aanwijsbare oorzaak, maar ook door een ongeluk, na een beroerte, als reactie op een pees- of slijmbeursontsteking of een schouderblessure. Bekend dat diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op deze vorm van schouderpijn. Bij schouderpijn door een frozen shoulder raakt het kapsel ontstoken en stijf. De ontsteking veroorzaakt verklevingen in het kapsel waardoor de bewegingsmogelijkheden worden beperkt. Een frozen shoulder komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de veertig en zestig jaar. Meestal gaan de schouderklachten na één tot twee jaar vanzelf weer over, maar soms kan dit ook langer duren.

KLACHTEN BIJ EEN FROZEN SHOULDER

Bij een frozen shoulder ontstaan klachten doordat de bewegingsruimte wordt beperkt door een verkort gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel is steunend en zorgt ervoor dat de schouder niet uit de kom raakt. Het is belangrijk om je schouder wel lichtelijk in beweging te houden, zonder deze te zwaar te belasten. Je bent door de schouderpijn misschien geneigd om beweging te vermijden, maar dit zal ervoor zorgen dat de schouder nog meer verstijft. Wil jij meer weten over je klachten? De therapeuten van Moventes geven je graag advies.

BEHANDELING  FROZEN SHOULDER

De orthopedisch chirurg kan je een injectie geven met verdovend middel en een ontstekingsremmer. Dit vermindert de schouderpijn. Onze therapeuten kunnen het verkorte schouderkapsel weer voorzichtig mobiliseren. Je mag de arm niet maximaal naar voren optillen, omdat je daarmee de slijmbeurs irriteert. Dit kan een slijmbeursontsteking tot gevolg hebben. Weet je niet precies wat je nu wel of juist niet mag doen? Maak gerust een afspraak.

ZOEK EEN LOCATIE

Heb jij vaak last van een frozen shoulder? Voor een behandeling kun je terecht bij één van onze praktijken in IJsselstein of Vianen. Maak een afspraak bij jou in de buurt.

bottom of page